Vansbrosimningen

Det var två herrar som heter Lundkvist och Dahlberg som bor i Vansbro i Dalarna. Dahlberg, var en riktig bowlingfantast och en ganska duktig sådan, som ägnade en hel del av fritiden åt denna sport.
Hur det än var så började det att dra ihop sig till den riksbekanta Vansbrosimningen som arrangeras varje år. Till den här simningen behövs det en hel del funktionärer, bland annat livräddare. Lundkvist och Dahlberg blev utsedda till livräddare och skulle ro med en eka jämte simmarna och hjälpa nödställda. Om en simmare behövde hjälp skulle denne vinka med handen upp i luften som ett tecken på att dom behövde hjälp. Lundkvist och Dahlberg skulle då ro fram till den nödställde simmaren och ta upp denne i båten.
Till slut kom dagen då simloppet skulle gå av stapeln. Startskottet gick och simmarna gav sig iväg. Lundkvist och Dahlberg rodde med båten jämte simmarna, Dahlberg satt vid årorna och Lundkvist satt i aktern och skulle dra upp nödställda simmare i båten.
När loppet hade pågått ett tag var det plötsligt en simmare som vinkade att den behövde hjälp. Lundkvist och Dahlberg rodde fram till simmaren, vilken visade sig vara en kvinna. Nu är det så att vattnet som Vansbrosimmet avgörs i är ganska kallt och för att simmarna inte ska bli avkylda så smörjer dom in sig med ett fettlager som har en isolerande effekt. En följd av fettet är att simmarna blir väldigt hala. Det här fick Lundkvist erfara när dom kom fram till kvinnan. Han tog tag runt kvinnan och försökte dra upp hennne i båten, men hon gled bara ur händerna på honom. Han försökte ytterligare ett par gånger, med samma resultat. Till slut säger han till Dahlberg:
- Nej nu ger jag snart upp det är ju stört omöjligt att få upp henne i båten.
- Vi kan byta plats. Du få ro, så ska jag försöka att få upp henne i båten, sa Dahlberg.
Dom bytte plats och Lundkvist han knappt sättta sig vid årorna, förrän Dahlberg hade fått upp kvinnan i båten.
- Men hur hundan bar du dej åt för att få upp henne i båten? undrade Lundkvist. När jag försökte var det ju stört omöjligt.
- Tjaa! sa Dahlberg. Är man bowlare så har man ju det rätta greppet inne...

Bakåt