Konsumenternas klagan

I förra veckan gick jag in på ett kafé för att dricka en helt vanlig kopp kaffe. Till min förvåning får jag veta att vanligt kaffe tyvärr inte serverades där. Ville jag då ha en smaklig cappuccino, café au lait, eller kanske en espresso? Eller en kopp koffeinfritt kaffe med en sån där liten italiensk kaka som smakar krita? Allt detta hade kaféet till försäljning - men vanligt kaffe, en vanlig slät kopp? Icke.

Dessa eviga mutationer av vanligt kaffe håller på att gå över styr. Det är till och med svårt att köpa sig en vanlig kopp kaffe i köpcentrat. Det var ju så enkelt förut; Ta en stor pappersmugg, ställ ner den, häll upp kaffe ur kannan, tillsätt eventuellt mjölk eller socker, betala i kassan och gå. Nu för tiden har köpcentrumen nåt kafé med nåt svåruttalat franskt namn, som "Isle de Café" eller nåt i den stilen. De har kanelkaffe, vaniljkaffe, koffeinfritt kaffe ända från Wien, till och med kaffe gjort på bönor som färskpressats av ryska oskulder. Jag är absolut inte emot det här, men när jag vill ha koffein i vätskeform så vill jag ha blåsor på tungan och en knut i magen efteråt. Det ingår, liksom. Jag vill ha mitt kaffe svart, beskt och skållhett. Ge mig det nöjet, snälla... Jag lovar att inte dra er inför rätta för det.

Sakta men säkert är vi också på väg mot exotism i andra delar av samhället. Har du till exempel försökt hitta vanlig, enkel vaniljglass i affären på sistone? Du kommer garanterat att förfrysa samtliga fingrar medan du letar i frysdisken. Du kommer att få gräva dig förbi Valle Valnöts-glass, Jocke Jordnöt-sorbet, eller glass som sägs smaka körsbär, chokladkaka, kola och sirap på en gång. Den här glassen ser inte ut som glass. Den ser ut som nånting med så mycket extra mojs i att det mest liknas en tub med fruset lim med bark flytande i. Om du nu skulle hitta vaniljglass, räkna då inte med att den heter just - vaniljglass. Det är mer troligt att den är döpt till nåt i stil med "Milli Vanilla regnskogsräddarglass, med vaniljbönor nerstoppade i djupet av glassburken likt infrusna bergsbestigare från 700-talet i en glaciär." Det är nog tyvärr så att bli är tvungna att acceptera det här. Vi är med stormsteg på väg mot en värld där vi kan krydda vår mat med kummin, curry eller mejram, men inte med salt. En gång i tiden drack vi vatten från kranen, kommer ni ihåg det? Sen bytte vi till kolsyrat vatten från länder vi knappt har hört talas om, och nu måste det vara körsbärssmak på eländet, för att vi överhuvudtaget ska vilja röra vid det.

Vi har olika sorters schampon för våra olika hårtyper. Vi behöver särskilda utrustningar till allt, till och med för att sätta sig på en förbannad vanlig jävla cykel! I telefonerna har vi "Samtal väntar", "Vidarekoppling" och nummerpresentatörer - men när talade du egentligen med en livs levande människa i telefon senast???

Vår nya kultur handlar bara om femtioöringar, inga femöringar. Det är enskilda arbeten, fria val och gud vet allt i skolan, men ingen undervisning. Det är croissanter istället för vanliga, hederliga kanelbullar. Vi har slutat röka! Dessutom håller tomaterna sig mogna och färska i århundraden om vi så vill.

Vi välkomnar invandrare från yttre rymden, bara de inte är illegala. (Alla marsianer har arbets- och uppehållstillstånd.) En gång i tiden sköt vi på plåtburkar med luftgevär. Nu skjuter vi varandra med magnumrevolvrar. Vi körde bensintörstande vrålåk utan skuldkänslor, idag åker vi omkring i små, fula bilar med namn som ingen människa begriper.

Gör då detta att vi blir lyckligare? Naturligtvis inte.

Vi försöker bara bevisa att vi har kontroll över vår aptit på allehanda ting. Jag vill inte oroa er (OK, det gör jag ju ändå), men det verkar som om vi är mogna för en invasion. Onda och hungriga barbarer från österlandet, lyssna! Ni behöver inte ens vapen! Det enda ni behöver är basvaror; socker, kaffe, te, vanlig mjölk, alkohol, nötkött och tobak. Jag vill absolut inte låta som en förrädare, men att ta över vår del av världen är som att vinna en match på walk-over...

Bakåt